WORKSHOP: HET MAKEN VAN ‘THE OWNERS OF THE LAND'

 

The Owners of the Land is een video-installatie op meerdere schermen van de Peruviaanse antropoloog Juan Javier Rivera Andía (universiteit van Bonn/NIAS) en de Britse filmmaker Peter Snowdon (MAD Faculty, PXL/UHasselt). Op basis van Rivera Andia's videoarchief, opgebouwd over een periode van meerdere jaren, tijdens zijn werk in het geïsoleerde gebied Cañaris in de Andes van Noord-Peru, hebben zij vier films gemaakt (totale speelduur ongeveer 57min) die de relatie tussen de gemeenschappen daar en verschillende buitenstaanders zowel beschrijven als problematiseren. Bij die buitenstaanders horen een buitenlands mijnbouwbedrijf dat het exploratierecht op hun grondgebied gekregen heeft, en antropologen die hun onderzoek richten op het behoud en de verklaring van het cultureel erfgoed van het gebied.

 

In deze workshop zullen Snowdon en Rivera Andía het hebben over hun samenwerking voor dit project, en vragen van het publiek beantwoorden. De discussie zal zich zowel richten op de achtergrond voor het maken van dit werk, als op het concrete redactionele proces van de productie van de films in de installatie.

 

Onderwerpen die besproken kunnen worden zijn onder andere, maar niet uitsluitend:

 

- de theorie en realiteiten van etnografisch veldwerk

- de positie van de antropoloog in relatie met gemeenschappen tijdens periodes van extreme externe stress

- problematische onderscheidingen, zoals die tussen het "traditionele" en het "moderne"

- cultureel behoud als culturele tussenkomst

- etnografische films en andere tradities (documentaires, experimentele film, beeldende kunst)

- mogelijkheden en uitdagingen van films op basis van archieven en gevonden beeldmateriaal

- videomontage als een creatief én politiek proces

- het filmen van muziek, rituelen, technologie

- samenwerking tussen kunstenaars/filmmakers en onderzoekers in andere disciplines.

 

Deze workshop zal voornamelijk in het Engels gegeven worden, met hier en daar opmerkingen/toelichtingen in het Frans, Spaans en/of Nederlands waar nodig. Verwachte duur: twee uur.

 

INFO: de workshop zal twee keer georganiseerd worden. De sessie op vrijdag 11 oktober om 14u00 is bedoeld voor studenten in het hoger onderwijs in het domein van antropologie, cultureel behoud, film/video en beeldende kunst. De sessie op zondag 20 oktober om 14u00 staat open voor het grote publiek.

Op voorhand reserveren is noodzakelijk voor de sessie van 11 oktober, en aangeraden voor die van 20 oktober: stuur daarvoor een e-mail naar info@hetvervolg.org. Onderwijzers die een ad hoc-workshop voor hun leerlingen willen organiseren, tijdens de tentoonstelling of erna, worden ook verzocht contact op te nemen met Het Vervolg op hetzelfde e-mailadres.

 
COALFACE in Tsjechië: SHIFT-X-project

16.04.2013 - 17.04.2013 

 

Jonny Vekemans, 'Master of Panoramic Arts' (Finland 1996), was in april 2013 actief in het Tsjechische Sokolov. Hij maakte er eerste experimentele opnamen van het (industrieel) erfgoed van de mijnbouwregio. De bedoeling is om tvoor een aantal oude industrieregio's, voornamelijk uit Centraal Europa, te bouwen aan een nieuwerwets archief van hun meest krachtige erfgoed.

COALFACE is betrokken bij het project SHIFT-X dat in 2013 en 2014 met partners uit Limburg, Tsjechië, Oostenrijk, Polen en Duitsland werkt aan de herwaardering van het industrieel erfgoed als grondstof voor lokale economische ontwikkeling.