RIKUZENTAKATA DAILY LIFE 2014

Leo Van der Kleij
04.07.2014 - 06.07.2014


 Fotograaf Leo van der Kleij (59) verbleef van 14 januari tot 2 maart als artist in residence in Rikuzentakata, een in de tsunami van 11 maart 2011 nagenoeg totaal verwoeste stad in het noordoosten van Japan. Samen met collega-kunstenaars Jay Pacena (Filipijnen) en Sioned Huws (Groot Brittannië) werkte hij daar op uitnodiging om de bewoners van RT wat cultuur ‘terug te geven’, alsook om de nog altijd heersende ‘noodtoestand’ (bijv. bijna 5000 mensen in tijdelijke containerwoningen) voor de wereld zichtbaar te maken.

Leo van der Kleij stelt zijn werk hieromtrent tentoon bij de Coöperatieve te Hasselt, Witte Nonnenstraat 12. Dit is een initiatief van ‘de Tijd Hervonden” te Hasselt.
50 weekeinden lang presenteren 50 kunstenaars, uitgezocht door 50 curatoren, hun werk, dit is aflevering  17. De expositie  is te bezichtigen op vrijdag 4 juli van 18-22u, en op zaterdag 5 en zondag 6 juli telkens van 14-18u.


De  opening, vrijdag 4 juli  om 20u door Paul Boutsen van vzw het Vervolg/COALFACE, wordt gecombineerd  met een lezing van Van der Kleij om 20.30 u in ‘De Tijd Hervonden’ (Witte Nonnenstraat 8), waarbij hij aan de hand van een serie foto’s ingaat op de situatie ter plekke, de inwoners, de vernietigde natuur etc. Een blik achter de schermen, een inkijk in een stad die door de media nauwelijks nog wordt bezocht.
Hij heeft zowel de nog aanwezige sporen van de tsunami gefotografeerd, alsook de bewoners in hun –soms- tijdelijke onderkomens en de grootschalige herbouwactiviteiten.

Van der Kleij werkt als documentair fotograaf/beeldend kunstenaar meestal aan langlopende projecten. Het dagelijks leven, met name in Japan en in de voormalige kolenmijnbouwstreken is al ruim 35 jaar een belangrijk onderwerp. Hij werkt vaak samen met collega-kunstenaars aan projecten, en bouwt regelmatig speciaal vormgegeven, soms reizende, tentoonstellingen. Sinds enige tijd gebruikt hij ook video-opnames om zijn projecten te ondersteunen. Zijn plan is om Rikuzentakata de komende 5 jaar ieder jaar te bezoeken, om zo de wederopbouw en alle sociale gevolgen ervan in beeld te brengen.

JONNY VEKEMANS OP TOUR IN CENTRAAL EUROPA

09.06.2014 - 16.10.2014


 Het Vervolg / COALFACE is vandaag in Tsjechië en daarna verder op tour in Centraal Europa met CAMERA OBSCURA werk van Jonny Vekemans.
De ‘industrial heritage = gold’  tour is een promotiecampagne die het bewustzijn rond het belang van het Europese industrieel erfgoed aanwakkert. Op elke halteplaats van de Europese tour, vult het publiek de fotografiecollectie aan. De gouden container, zelf symbool voor de globalisering van economie en samenleving, bevat de boodschap van het volk, dat zijn eigen collectieve erfenis van arbeid en menselijk kunnen doorgeeft aan andere regio’s. Europa zal verder groeien in waardering van haar industrieel erfgoed.
Jonny Vekemans is een Belgische mijnwerker, die na de sluiting van de Limburgse steenkoolmijnen een nieuwe passie vond in de fotografie. Als ‘master of panoramic arts’ beheerst hij de camera obscura techniek, die hij actualiseert en deelt met wie op zijn pad komt.  Jonny Vekemans confronteert het eigen artistieke werk met beelden, gemaakt in workshops in de bezochte regio’s. De gouden container is het product van velen, van overal, verbonden in een gemeenschappelijke erfenis.
Shift-X is het gemeenschappelijke project van 6 Europese regio’s met een historisch groot industrieel belang. Zij zoeken samen naar de rol van cultuur en industrieel erfgoed in de lokale en regionale economie. Het valoriseren van het industrieel erfgoed is een cruciale factor in economische en sociale transitie van oude industrieregio’s naar een hedendaagse en duurzame samenleving.
De ‘industrial heritage = gold’  tour staat in 2014 in:
    •    Sokolov, Tsjechië, 19 - 21 juni
    •    Eisenerz, Oostenrijk, 21 – 24 augustus
    •    Zwickau, Duitsland, 29 – 31 augustus
    •    Oelsnitz, Duitsland, 19 – 21 september
    •    Bydgoszsc, Polen, 23 – 29 september
    •    Genk, België, 14 – 16 oktober

De container is een creatie van veel vrijwilligers in België, waar hij is ingericht en in Tsjechië Oostenrijk, Duitsland en Polen waar is samengewerkt met kunstenaar Jonny Vekemans.
Een productie van vzw STEBO, vzw Het Vervolg, met steun van Provincie Limburg (logo) in samenwerking met Carlens Visual Projects