CONTRACTIE

 

 

Leerlingen "Digitale beeldende vorming" van de Academie van Genk brengen een eigenwijze interpretatie van de tentoonstelling Erased van Bertrand Meunier. Verrassende zooms, stoute cut & pastes en fluweelzachte shadows vormen de elementen van straffe beeldcomposities. De kritische blik op de impact van industrie op de mens getuigt van talent... Een klein labproject dat de expo Erased in grandeur vervolledigt.

Expo: vr 18 november 2011 > zo 22 januari 2012 - 13u > 17u (gesloten op zaterdag)
Opening: vr 18 november 2011 - 20u00
Locatie: COALFACE lab (Vennestraat 127/2 - 3600 Genk)

 

 

OVER AND OVER

 

 

In het kader van de expo OVERBURDEN gaan enkele jongeren op zoek naar plaatsen die gegrift staan in het collectief geheugen. Neslihan Akyazi, Sofie Bozzelli en Lien Volbragt gaan oorden opzoeken in Genk waar de mijnbouw haar sporen heeft achtergelaten. Zij zullen de invloed van tijd op de industriële archeologie onderzoeken.

 

De titel OVER AND OVER verwijst naar de transitie van industrie naar postindustrie. Door archieffoto's te vergelijken met de realiteit worden kleine veranderingen duidelijk: de natuur is volwassen geworden, gebouwen werden afgebroken, anderen staan er nog steeds en krijgen een nieuwe invulling. OVER AND OVER verwijst ook naar het creatief proces om oude en nieuwe foto's te combineren in één nieuw beeld.

 

Expo: vr 16 september 2011 > zo 6 november 2011 - 13u > 17u (gesloten op zaterdag)
Opening: vr 16 september 2011 - 20u00
Locatie: COALFACE lab (Vennestraat 127/2 - 3600 Genk)
Ook open op zaterdag 17 september 2011 (volksfeest) en zaterdag 24 september 2011

 

ONE WAY TICKET TO LOVE

 

 

.... of toch maar "a round trip to love"? Reizen, liefde? Een vakantieliefje? Hum, niet helemaal, laten we het even hebben over huwelijksmigratie, een zeer actueel thema.

Bij meer dan de helft van de Turkse koppels in Vlaanderen is er sprake van minstens één partner die gemigreerd is uit Turkije in het kader van de aangegane huwelijksbelofte. Studies hebben aangewezen dat er in geval van huwelijksmigratie vaak ontgoochelingen of niet-ingeloste verwachtingen het pad van de jonggehuwden kruisen. Daarom startte COALFACE een nieuw beeldvormingsproject op: One Way Ticket to Love.

 

Het doel is om de evidentie van huwelijksmigratie in vraag te stellen en de gevolgen ervan op een actieve en creatieve manier bespreekbaar te maken. Vertrekkend vanuit discussie en reflectie, wordt aan bepaalde groepen gevraagd om hun visies en standpunten te formuleren. Deze ideeën worden verder verwerkt in scenario's voor kortfilms. In juni 2012 worden de kortfilms gepresenteerd tijdens een festival!

 

Heb je zelf ook zin om met een groepje een kortfilm te maken? Wil je ook regisseren, filmen en/of acteren? Neem dan contact op met Derya Akgüre (+32 89 86 58 86 of  +32 484 78 80 23).

 

With love.

Download hier je inschrijvingsformulier >>

Zhdanovka Express

 

De voormalige mijngemeente Houthalen-Helchteren heeft een partnerstad in het mijngebied van Oekraïne:  Zhdanovka. COALFACE organiseert een uitwisselingsproject die jongeren van beide steden in contact brengt. Van 12 t.e.m. 18 april 2011 nemen 10 jongeren tussen 16 en 20 jaar deel aan het uitwisselingsproject "Zhdanovka Express".

Zhdanovka ligt in het Oosten van Oekraïne, nabij de stad Donetsk. Onder begeleiding van COALFACE zullen Vlaamse en Oekraïense jongeren mekaars leefwereld leren kennen. Voor de Vlaamse jongeren is steenkool al lang verleden tijd. De imposante mijnsites zijn verheven tot belangrijk erfgoed. De focus van de Limburgse mijngemeentes ligt nu meer en meer op hernieuwbare energie. Maar hoe zit dat nu in Oekraïne, waar de mijnbouwnijverheid nog steeds zeer actueel is?

Als een echt reportageteam gaan wij op onderzoek. Fotograferen, filmen, interviews afnemen,... om uiteindelijk een krant te maken! De resultaten zullen zowel in de Limburgse Mijnstreek als in Zhdanovka getoond worden.

Coal Mine Walking 2011

 

Van 5 t.e.m. 19 mei 2011 is de fototentoonstelling "Coal Mine Walking 1977-2011" van fotograaf Leo van der Kleij onderweg. De expo start aan het Vlaams Mijnmuseum in Beringen en zal daarna via Houthalen-Helchteren en Genk naar Heerlen (NL) en Alsdorf (D) reizen. Meer info >>

 

Naast de expo organiseert van der Kleij in elk deelnemend land ook fotoworkshops voor scholieren. Hierbij wordt groepsgewijs via een foto-opdracht gewerkt aan een gezamenlijke verbeelding van de leefomgeving van de scholieren, al dan niet in verband met het mijnverleden van de streek. Deelnemende scholen zijn o.a. Het Berufskolleg Alsdorf, het Lucernacollege Genk en het Bernardinuscollege Heerlen.

   
     

Winterslag

Zes jongeren met ‘roots' in de mijnstreek geven een eigen blik op Winterslag. Allen 20-ers met verschillende achtergronden, van boekhouder tot illustrator en journalist, zijn ze afkomstig uit Beringen, Maasmechelen of Genk. Met enkele foto- en interviewopdrachten gingen ze op pad door Cité I, de Vennestraat en C-mine. Op zoek naar de betekenis van de mijnstreek voor hun inwoners, confronteerden ze een reeks voorbijgangers met vragen en beeldmateriaal.

 

Tijdens één opdracht werd er aan inwoners gevraagd om een foto van een object (nl. schachtbokken) te benoemen. Deze schreven het woord telkens op. Hierboven vind je het geschreven woord onder het portret volgens hun eigen schrijfwijze. Opmerkelijk is dat de foto op verschillende manieren wordt omschreven. De meeste personen weten dat er een link is met de koolmijn maar kunnen er niet meteen een specifiek woord aan geven. De uitspraak is meestal op zijn Genks met de ‘sjg' van ‘sch' in ‘schacht'.

Lokaal talent:
Elvan Kalemkus, Enver Agim, Evelien Callens, Willem Wyckmans, Tuur Nelissen, Sofie Bozzelli
Datum workshop: 17 september 2010

 

    
     

 Met onze groeten.

 

 In mei 2010 startten COALFACE en het Lucernacollege Genk een nieuw project. Twaalf leerlingen fotografeerden op diverse locaties in de Mijnstreek een betekenisvol object. Ze vatten hún eigen Mijnstreek samen in één beeld en in één tekst. Dit traject, mee begeleid door dichter Mustafa Kör, mondt uit in een aantal postkaarten, pakkende versregels en mooie quotes. De resultaten zijn te zien in het COALFACE lab, de ruimte onder COALFACE gallery.

 

Turijn - Antwerpen: heen en terug
Torino - Anversa: andata e ritorno

 

 

 

Arteco organiseert in samenwerking met COALFACE, Arti-Mista en Fondazione 107 een wedstrijd voor jonge fotografen en andere kunstenaars. Een jury zal uit de ingezonden portfolio's een aantal jonge kunstenaars selecteren die deelnemen aan het project.

Het project bestaat uit twee workshops, in Turijn en in Antwerpen. Tijdens deze workshops zullen de jongeren een werk maken over de identiteit van migranten en de bijzonderheden van migratiegebieden.

Het project zal afgesloten worden met een tentoonstelling waar de werken worden gepresenteerd.

 

Meer informatie >>

 

     

 

De mijncité

 

 

Mustafa Aksoy, Reyyan Çöl, Rabia Kanlı, Emel Sağlam en Serra Topaloğlu zijn 5 studenten van het Lucernacollege Genk. Zij interpreteerden de expo van Bert van den Bosch. Zij fotografeerden mijnwerkerswoningen in Genk, Houthalen-Heclhteren en Maasmechelen. Deze workshop werd begeleid door Yasemin Gözet - docent Media aan het Lucernacollege Genk. De resultaten zijn te zien vanaf 6 mei 2010 tem 27 juni 2010 in het COALFACE lab.

Mustafa, Reyyan, Rabia, Emel en Serra fotografeerden huizen, niet enkel de huizen die in de vorige eeuw gebouwd werden door het mijnbedrijf, maar ook recentere woningen waar voormalige mijnwerkers wonen. Deze ruime blik op de woonomgeving van ex-mijnwerkers wordt prachtig in beeld gebracht. Een ‘ruime blik' valt trouwens letterlijk te nemen: de jongeren laten ook de context zien (het belang van het groen in de wijk - net zoals de oorspronkelijke architecten van de 'tuin'wijken dat wilde - komt in de foto's goed tot uiting). De bijzonder kleurrijke foto's zijn het resultaat van het experimenteren met de HDR-techniek (High Dynamic Range) en van een flinke portie talent.  

 

     

 

Beringen-Mijn, Mijn-toekomst

 

 

Van 18 augustus tot 21 augustus 2009 was COALFACE te gast bij de speelpleinwerking Hupsekwap in het voormalige mijnstadion van Beringen-Mijn. Een aantal kinderen werkten mee aan de zogenaamde toekomstworkshop 'Beringen-Mijn, Mijn-toekomst'. De kinderen  kozen elk een oude archieffoto met daarop een monument uit Beringen. De gebouwen hadden in de twintigste eeuw een bijzondere functie, gerelateerd aan het mijnverleden. Nu staan de gebouwen er vaak levenloos bij, wachtend op nieuwe invullingen. De jongeren dachten zelf na over een mogelijke herbestemming. Er zijn leuke ideeën uitgekomen, zoals een grote volière met Turkse en inheemse vogels in de kiosk (Kioskplein), een dierenpark op de voormalige mijnsite, enz.

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

Workshop ‘SLM, wnr kom je?’

 

 

COALFACE vroeg in oktober 2008 aan Tuba, Neslihan, Kosta, Kader, Kristel en Esra om hun leefwereld in beeld te brengen. Dit beloofde een groot project te worden dat zou resulteren in een expo in 2009, met als titel: slm, wnr km j¿

Na een eerste periode van fotograferen hebben de jongeren twee onderwerpen gedistilleerd uit een rijk aanbod aan thema’s: het fenomeen ‘chillen’ (relaxen, hangen) en hun communicatiestijl. Een voorbeeld van de bijzondere communicatiestijl is reeds te zien in de titel van deze workshop. Jongeren gebruiken graag een mix van ‘cité’-taal, dat woorden aan verschillende talen ontleent, en sms-taal.
Tijdens het toonmoment van de workshop – de tentoonstelling Slm, wnr km j¿ - bundelden we de resultaten: snapshotbeelden die ze met hun gsm gevangen hebben, beelden van stoerdoenerij, van onzekerheid en van vriendschappen van hangmeisjes die anders hangen dan hangjongens….
De beelden zijn voorzien van hun eigen commentaar over hoe zij hun wereld en die van de volwassenen ervaren, en hun impressies over onze houding ten opzichte van hen. De commentaren zijn deels gebaseerd op enquêtes die Tuba en Neslihan hebben uitgedeeld op openbare plaatsen, op plaatsen waar veel hangjongeren hun tijd doorbrengen. De antwoorden zijn soms grappig, soms serieus, soms zeer direct, soms subtiel, maar steeds met een knipoog...

De tentoonstelling Slm, wnr km j¿ liep van vrijdag 4 september 2009 tot zondag 13 september 2009 in COALFACE gallery, Vennestraat 127/2  te Genk/Winterslag. De opening was echt ... euh, 'chill': naast het leuke werk dat er zien was, was er ook een heerlijke ramadanmaaltijd. Tuba, Neslihan, Kosta, Kader, Kristel en Esra nodigden de bezoekers uit om samen het vasten te breken. Mohammed, Salih, Burak en Mikail dompelden ons verder onder in hun wereld aan de hand van een 7-tal sketches over religie en ethiek.

 

     

 

Workshop ‘Wer Bist Du?’

 

 

Van 24 april tot 28 juni 2009 was er in de Duitse mijngemeente Alsdorf, vlak bij Aken, een internationaal fotografieproject in de beschermde mijngebouwen van ENERGETICON onder de titel ‘ENERGIEREICH BERGBAU’. Dit project onderzocht de actuele kracht van mijnbouwgeschiedenis, via tentoonstellingen, debatten, straatacties en een familiedag. COALFACE deed er mee met een speciale actie ‘Wer Bist Du?’. Met de erfgoedmobiel nam COALFACE / Het Vervolg deel aan dit project door een bijzondere collectie oude foto’s die uit het archief van de koolmijn ANNA komen naar de woonwijken te brengen en te zoeken naar de mensen op de foto’s. ‘Wer Bist Du?’ of ‘Wie ben jij?’ stelt de meest directe vraag naar de identiteit van de bewoners van Alsdorf.  

De erfgoedmobiel van Het Vervolg werd voor de gelegenheid omgebouwd tot een expomobiel door de technische school van Alsdorf, het ‘Berufskolleg Alsdorf’. De school werkte maanden aan het ontwerp en de ombouw. De meeste leerlingen hebben zelf een vader of een familielid die in de koolmijn heeft gewerkt. Ahmet Türkkan herinnert zich de uitspraak van zijn vader ‘Weiß rein, schwarz raus’. Ook anderen kennen vele verhalen en anekdotes, maar de grootste verdienste van deze langdurige workshop is vast en zeker de bewustwording van de locale geschiedenis en van de bijzondere streek waarin ze leven.

 

Coal Mine Walking 2009

 

 

Op 4 mei 2009 konden leerlingen van de school ALTEA Genk deelnemen aan een workshop fotografie onder begeleiding van de Nederlandse fotograaf Leo van der Kleij. Leo is een professioneel fotograaf/beeldend kunstenaar die sinds de jaren '70 de mijnstreken in Europa en Japan fotografeert.

 

In 2006 startte hij het documentair fotoproject ‘coalmine walking' op. In 4 thematische wandelingen van circa 2 weken, onderzoekt Leo het veranderende landschap, de oud-mijnwerker, de industrie en bedrijvigheid die in plaats van de mijnbouw kwam en de jeugd/jongvolwassenen die in het gebied wonen. De wandelingen zijn grensoverschrijdend in het gebied tussen Alsdorf (D) en Beringen (B): noch de kolen noch de mijnwerkers trokken zich iets aan van de landsgrenzen. Het steenkolenbekken loopt door onder het hele gebied en de mijnwerkers die er werkten kwamen uit heel Europa. Daarmee is misschien ook de geschiedenis, cultuur en situatie van dit gebied letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdend!

 

In dit documentair fotoproject betrekt hij ook jongeren. Hun visie op de streek is immers van groot belang. De leerlingen van ALTEA Genk (Kari Feys, Samira Nacer, Thomas Nijs, Lorena Antonelli, Asteria Christoforidis, Majid Janhi, Yasir Kelleci, Lisa Oggiani, Stefanie Parisi, Ebru Yenel, Burcu Akkiran, Indra Paolini, Turgay Soylu, Betul Teke en Sam Tosyali) namen via de workshop hier ook deel aan.

 

Leo begon de workshop met een korte uiteenzetting over fototechniek, compositie en de verhalende mogelijkheden van fotografie. De leerlingen bepaalden eigen thema's waarmee ze aan de slag gingen. De gefotografeerde series werden achteraf besproken door de groep. Tijdens de workshop stond ‘samenwerken' centraal: samen creatief zijn en samen een concept bedenken.

 


Zie hier enkele resultaten van de workshop.