Carl Uytterhaegen

Cité 3


Carl Uytterhaegen (°1944 - B) is een documentair fotograaf: met respect en een zekere afstandelijkheid/objectiviteit benadert hij zijn subject. Hij werkt jaren aan een thema, hetgeen het werk zijn grondigheid verschaft. Zijn reeksen zijn als het ware ‘getuigenissen’.

Cité 3 is een documentair werk over de mijnwerkerscité nummer 3 in Auchel, een Noord-Frans mijnstadje in Nord-Pas-de-Calais. De tentoonstelling toont een selectie uit meer dan 1000 foto’s.

De wijken in Auchel werden - net als de Limburgse cités - gebouwd om de mijnwerkersgezinnen te huisvesten. In de jaren '50 werd de laatste mijn gesloten. Cité 3 is inmiddels geëvolueerd: van renovatie tot gedeeltelijke afbraak en tot het bouwen van nieuwe woningen. Mensen worden ouder, terrils worden afgeknot. Armoede en werkloosheid zijn helaas een constante geworden. Maar in wezen is er niets veranderd… De essentie, de rauwheid en het grauwe, is gebleven. En dit is wat Carl toont in zijn foto’s.

Van 1975 tot 1980 bezocht hij geregeld cité numero 3 te Auchel. Carl heeft Auchel eigenlijk zeer toevallig leren kennen. Het vervallen ‘spookachtige’ karakter sprak hem onmiddellijk aan. Hij is er vaak teruggekeerd om de ‘corons’ te fotograferen, de arbeiderscités gebouwd door de mijnexploitanten. In die tijd heeft hij een bijzondere band opgebouwd met de familie Lecointe. In 2001 ging hij hen terug opzoeken.
 
Carl Uytterhaegen – ‘Cité 3’ was te gast in COALFACE gallery van 21 februari  t.e.m. 26 april '09