Eden
 

De tentoonstelling 'Eden' kadert binnen de trilogie NO MAN'S LAND die gewijd is aan de impact van de industrialisatie op de mens en zijn omgeving (cfr. OVERBURDEN en ERASED).

EDEN is een werk dat gemaakt werd door studenten van het 2de en 3de jaar van de Master Fotografie aan de Media, Arts and Design academie (MAD-faculty) op de C-mine campus van Genk.

Samen wilden ze laten zien dat er gelukkig initiatieven bestaan om de schade te proberen beperken, hoewel het moeilijk is om de tomeloze consumptiebeweging van onze maatschappij te stoppen of te vertragen. Het gaat in dit geval om de recuperatie van een deel van ons afval om het daarna te behandelen, op te waarderen of te recycleren. Om dit afval te behandelen of te recycleren, wordt gebruik gemaakt van de klassieke middelen. Om het op te waarderen kunnen daarentegen soms verbazingwekkende, artistieke wegen bewandeld worden.

Het geheel is een origineel patchwork als resultaat van de samenvoeging van de soms heel uiteenlopende standpunten van deze studenten, die het spel met veel enthousiasme gespeeld hebben.

Zo ging Ilse Raps op zoek naar verzamelaars, die tweedehands artikelen een nieuw leven geven.

Stefanie Schauten liet zich inspireren door de Griekse mythologie en het teken Ouroboros, met een slang of draak die zijn eigen staart opeet. Ze associeert dit teken met het idee van dood en wedergeboorte en toont dat met een trilogie van zwart-witfoto's.

Omdat we zonder Adam en Eva moeilijk van Eden kunnen spreken, heeft Muhiba Botan zich over deze Bijbelse helden gebogen. Zij vindt dat de dood van een man of vrouw ook een vorm van recyclage is, en behandelt dit thema door een reeks grote schetsen als symbool voor de dood van Adam te kiezen. Het lot van Eva toont ze met verrijzenis als invalshoek.

Toby Hendriks  fotografeerde diverse brokstukken (hout, plastic en metaal) op zo'n manier dat ze landschappen - vooral bergen - vormen die je met verstomming slaan, omdat ze zo een waarheidsgetrouw decor vormen.

Expo: 09.02.2012 - 01.04.2012 - COALFACE gallery (Genk - B)