Bertrand Meunier

Erased

 

 
Met de expo ERASED duikte COALFACE in de ongekende annalen van de Chinese geschiedenis, namelijk de sluiting van de grote industriële complexen. Toen Deng Xiaoping eind jaren '70 zijn ingrijpende economische hervormingen doorvoerde, besloot de Communistische Partij de grote staatsbedrijven te sluiten. Miljoenen arbeiders werden ontslagen. De gekoesterde arbeider uit het Mao-tijdperk werd plots aan zijn lot overgelaten. Welvarende steden in het noordoosten van China veranderden in verloederde spooksteden, waar mensen letterlijk op de vlucht sloegen op zoek naar een nieuwe toekomst. Sociale conflicten waren schering en inslag. Corruptie eveneens.

Meunier tracht de sfeer van het einde van een tijdperk weer te geven. Hij brengt de kijkers in een nieuw - haast cinematografisch - universum: intrigerend maar als toeschouwer bekruipt je een gevoel van machteloosheid.

Bertrand Meunier werkte negen jaar aan deze reeks, van 1997 tot 2006. Hij was te gast in COALFACE gallery in het voorjaar van 2012.

BERTRAND MEUNIER is lid van Tendance Floue, een Frans collectief dat exact 20 jaar geleden opgericht werd. In 2001 ontving Meunier de Leica-prijs Oskar Barnack. In 2007 kreeg hij de prijs Nicéphore Niépce. In 2005 realiseerde hij samen met journalist Pierre Haski het boek "Le sang de la Chine: quand le silence tue" over arme Chinese burgers die in penibele hygiënische omstandigheden letterlijk hun bloed "verkochten", vaak met AIDS als gevolg. Deze publicatie ontving de prestigieuze prijs Joseph Kessel.