Jean-Pierre Pijls

Une Saison en Enfer


"Une saison en enfer" toont voetbalfanaten van Standard die gepassioneerd aan de zijlijn supporteren. Documentaire fotograaf Jean-Pierre Pijls legt zijn fascinatie voor deze fancultuur vast in dynamische beelden.

 

Voetbal is een universele sport. Als we kijken naar het succes van voetbalclubs in Europese steenkoolbekkens, kunnen we het adjectief ‘roemrijk' toevoegen. De mijndirectie verleende vaak haar steun aan deze sport. Om dit even te illustreren, stel ik u 4 historische Limburgse toppers voor: Thor Waterschei, FC Winterslag, Club Beringen en Patro Eisden. Andere topclubs zijn Gelsenkirchen (D), Lens (F), Donetsk (U)in Charleroi (B) en Luik (B).

 

Limburg bruiste van lokaal voetbaltalent... en de clubs konden dorstig talent uit ‘eigen bodem' putten. Een goede zaak voor de horde supporters die affiniteit met hun spelers hadden... Nu is het anders, spelers komen en gaan, worden ‘gekocht' en ‘verkocht'. De voetbalwereld kent geen grenzen. Kan je als supporter nog ‘trouw' zijn aan een ploeg? Standard bewijst van wel!

 

Standard fusioneerde in 1996 met buur RFC Seraing, een feitelijke opslorping van de mijnclub. De voetbalsupporters van Standard zijn één van de meest trouwe aanhangers in de Belgische voetbalwereld.


Jean-Pierre Pijls is een documentaire fotograaf, gefascineerd door de maatschappelijke underdog. Hij grijpt de fascinatie voor en voeling met deze underdogs aan om zich in hun leefwereld te verplaatsen. Zijn benadering van een onderwerp is direct maar respectvol. Hij duikt de stroom in van mensen en hun emoties, hun passies en dromen. Het resultaat is beweging op papier, dynamische documentaire fotografie met een ziel.


Jean-Pierre Pijls was te gast in COALFACE van 25 februari 2011 tot 22 april 2011.