Karim Abraheem

Cité de Beeringen


Karim Abraheem trok in 2009 door de cité van Beringen. Hij gaat niet in op de architecturale kwaliteiten van de tuinwijk, maar focust op de mensen die vandaag in de cité wonen. Dit gebeurt aan de hand van een aantal portretten van oud-mijnwerkers en een reeks foto’s van het citéleven anno 2009. Daarnaast richt hij zijn lens op het toeristische aspect van het mijnerfgoed: hoe kijken buitenstaanders die de cité of het mijnterrein bezoeken naar Beringen-Mijn? De koolmijn van Beringen is dit najaar 20 jaar geleden gesloten. Deze expo onderzoekt het hedendaagse beleven van de herinnering vanbinnen uit in de tuinwijk.

Karim Abraheem werd in de vroege jaren ’50 in het zuiden van Irak geboren, waar hij Rechten en Sociale Wetenschappen studeerde. In 1980 vluchtte hij naar België en hier studeerde hij fotografie aan de Academie van Anderlecht.

Karim Abraheem stelt eenvoud centraal in zijn werk en leven. Dit wordt weerspiegeld in zijn foto’s waar de mens steeds centraal staat. Als persfotograaf werkt hij oa voor MO* magazine, Kerk & Wereld en Kerkwerk Multicultureel Samenleven.