Mijnbeeld
Historische landschapsfotografie


In de eerste decennia van de twintigste eeuw veranderde het natuurlandschap van Genk onherroepelijk onder invloed van de mijnen. De expo Mijnbeeld toont deze evolutie via glasnegatieven, originele en vintage prints. Het zijn documenterende foto's, maar ook esthetisch overtuigende beelden.

 

Het Genkse landschap werd door de steenkoolindustrie louter als grondstof beschouwd, en werd bijgevolg niet meer als landschap, maar als terrein gefotografeerd. De beelden van de fotografen zijn producten, geen kunstwerk. De foto's tonen een tracé, geen pad: de omgeving is in handen van landmeters, de fotograaf volgt hen.

Deze expo kaderde binnen het tentoonstellingsproject ‘Genk door Schildersogen',  in samenwerking met C-Mine Cultuurcentrum, Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en Provincie Limburg. Hier vindt u een selectie van beelden uit de tentoonstelling.

Curator: Dirk Lauwaert, fotografiehistoricus

Bruikleengevers: Rijksarchief Hasselt, FotoMuseum Antwerpen, Heemkring Heidebloemke Genk, Dienst Cultuur, stad Genk, Stadsarchief Tongeren, Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium Brussel en Stichting Erfgoed Eisden / Museum van de Mijnwerkerswoning.